Isnin, 25 Julai 2011

kesihatan batin dan fizikal


Kebanyakan kita hari ini sibuk dengan kerjaya masing-masing dan tiada masa untuk bersenam atau beriadah, kita selalu memberi alasan tiada masa untuk melakukan aktiviti senaman.sebenarnya kita boleh mengawal masa kita dengan baik jika kita bijak mengatur jadual kehidupan kita. disini kami sertakan tip-tip untuk anda membuat jadual yang sempurna untuk kesihatan batin dan fizikal
cari masa anda yang paling sesuai untuk melakukan aktiviti senaman, jika anda bekerja 9 hingga 5, kami cadangkan anda bangkat diawal pagi sebelum bekerja untuk melalukan senaman kerana masa ini paling sesuai kerana jika anda memilih untuk bersenam selepas waktu kerja anda akan sering sahaja menangguhkan aktiviti anda kerana kepenatan dan stress( tidak perlu lama cukup 30 minit) lakukan apa saja aktiviti yang mengeluarkan peluh. waktu pagi juga bagus kerana anda telah mendapat rehat yang cukup, pastikan juga anda masuk tidur seawal 10.30pm
pastikan anda membuang tabiat yang kurang baik contohnya merokok, minum beralkohol dan makan makanan ringan, kerana kajian banyak menunjukan tabiat ini selalu mengancam kesihatan terutama kesihatan batin para lelaki.
pastikan anda memgambil makanan berkhasiat mengikut piramid makanan, jangan makan sampai kekenyangan kerana perut kita perlu dibahagi 3 bahagian( untuk makanan, minuman dan udara)makanan tambahan seperti vitamin dan herba anti oksidan juga baik contohnya nigella sativa, ia antibiotik semulajadi yang baik untu kesihantan lelaki antara kebaikannya adalah membuang toksik dan menambah kekuatan batin kaum lelaki dan juga baik untuk wanita.

Khasiat Madu·         Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
·         Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi
·         Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
·         Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
·         Sumber laxative yang natural dan lembut
·         Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
·         Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan

  NOTA: Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti. Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiriTip cara makan sihat untuk kesihatan


Untuk mengembalikan semula tenaga yang hilang, supplement seperti Surbex sangat bagus kerana mengandungi Vitamin B complex dan Zinc baikut untuk mental, fizikal dan batin anda.
akhir sekali ambillah makanan yang kurang Mengambil makanan yang sihat dan tabiat makanan yang sihat dengan kombinasi makanan yang betul adalah penting untuk kesihatan fizikal dan batin anda.Bahan makanan yang diambil menentukan tahap kercergasan anda untuk aktiviti fizikal, mental dan batin.
Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang mengikut piramid makanan dan kekurangan aktiviti fizikal menyebabkan anda kegemukan dan menganggu kesihatan anda contohnya penyakit cardiovescular,darah tinggi,diabates dan sebagainya.Disini kami sertakan sedikit tip cara pengambilan makanan yang sihat.
Makan mengikut waktu.jangan sesekali skip waktu makan anda, jika anda tiada selera untuk makan makan sedikit snack yang sihat contohnya buah-buahan.Jika anda bercadang untuk melakukan aktiviti riadah sila makan 2-3 jam lebih awal sebelum melakukan aktiviti tersebut.
Sediakan makanan yang seimbang mengikut peratusan yang betul mengikut pramid makanan.selalu minum minuman yang cukup sekurang-kurangnya 8 glass sehari, kekurangan air menyebabkan masalah heat cramps dan kepenatan elakan minuman kopi atau minuman mengandungi caffeine
Selepas 30minit melakukan aktiviti bersukan, ambillah sedikit snack berkabohidrat dan air mineral dapat mengantikan kehilangan potassium dan sodium semasa proses berpeluh.seperti post yang lepas makanan yang kaya dengan potassium dapat membantu pembinaan oto-otot.Ambilah buah-buah seperti pisang yang kaya dengan potassium.
Makan lah supplement yang mengandungi vitamin B Complex dan lain-lain mineral untuk kolestrol, makanlah daging yang berwarna putih seperti ayam, ikan dan banyakan pemgambilan sayur-sayuran berbagai warna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...